Kapsamli SEO Rehberi

Sahibi olduğunuz web sitesinin arama motoru dostu olmasını ve sıralamalarda üst sıralara doğru istikrarlı biçimde yükselmesini istiyorsanız SEO çalışmalarına mutlaka önem vermeniz gerekiyor. Bu sayede arama motoru (Google, Yandex, Bing vb.) sizin web sitenizi daha iyi anlayacak ve içeriğini daha hızlı biçimde tarayacaktır.

Bu temel anlamdaki Kapsamlı SEO Rehberi içerisinde yapılması gereken SEO çalışmalarını sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Bu rehberde bulunanları uyguladığınızda, hem ziyaretçilere daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatacak hem de hedeflediğiniz kitleye ulaşmanız kolaylaşacaktır.

1- Kaliteli İçerik Kullanın

SEO çalışmaları için olmazsa olmaz altın kural, benzersiz içerikler oluşturmaktır. Web sitesi içerikleri her zaman özgün, kaliteli ve okunabilir içerikler hazırlamanız şarttır. Bu yapılmadığı zaman, tüm SEO çalışmalarının herhangi bir önemi kalmaz. 

2- Site İçi SEO Çalışmaları

SEO çalışmalarının en önemli ve en etkili bölümünü kapsayan site içi SEO çalışmaları; sitenizde bulunan sayfaların başlıkları, açıklamaları, URL kullanım gibi konuları içermektedir. 

Sayfa Başlığı ve Açıklamalar

Web siteniz arama motoru botu tarafından ziyaret edildiğinde ilk olarak bakacağı yer sayfa başlığı ve sayfa açıklaması olur. Bu nedenle bu alanları, arama motorlarının istediği kurallara uygun şekilde yapılandırmalısınız. 

Başlık (Heading) Etiketlerinin Kullanılması

İçeriklerin düzgün anlaşılması, arama motoru botlarının içeriğinizi iyi görebilmesi için H1, H2, H3 gibi Heading yani başlık etiketlerinin verimli kullanımı önemlidir. Hem arama motoru için hem kullanıcı için hiyerarşik yapıda bu etiketlerin kullanılması gerekir.

Site İçi Bağlantılar Oluşturma

Birbiri ile ilişkili olduğunu düşündüğünüz içerikler için dahli bağlantılar oluşturmalısınız. Bu hem web sitenizin kullanıcı deneyimi açısından faydalı olur, hem de arama motoru botlarının daha fazla sayıda sayfayı kolayca tarayabilmesini sağlar. Bu bağlantılarla arama motoru botları, web sitenizde daha fazla sayfayı dolaşır. Elbette kullanıcılar da sitenizde daha fazla süre geçirecektir. 

Görsellerin Doğru Kullanılması

Arama motoru üzerinde yapılacak aramalar esnasında, site içeriklerinizde kullandığınız görseller ile de ziyaretçi alabilirsiniz. İçeriklerdeki görseller için HTML alt, title etiketlerine önem vermeli ve görsel ile ilgili bilgiler vermelisiniz. 

3- Teknik SEO Çalışmaları

Web sitesi için mobil uyumluluk, sayfa açılış hızı, kalıcı bağlantılar gibi konular Teknik SEO çalışmaları olarak gösterilebilir. 

Kullanıcı Dostu URL Oluşturmak

Kısa ve öz olan, çerisinde anahtar kelimeler geçen, kelimelerin kısa çizgi (-) ile ayrıldığı URL yapısı kullanılmalıdır.

Mobil Dostu Responsive Web Sitesi

Arama motoru kriterleri arasında 2015 yılından bu yana mobil uyumluluk girdi. Bu önemli sıralama kriterine önem vermeyen siteler, geri sıraya düşmeye başladı. Bu nedenle siteniz için mobil uyumlu responsive bir tema kullanmalısınız.

Web Sitesinin Hızı

Kısa sürede açılan, sayfalar arasında gezinirken fazla beklemek zorunda kalınmayan, görsellerin hızlı geldiği web siteleri arama motoru aramalarında üstlerde yer alır. Site hızınızı 3 saniye gibi bir süreye indirirseniz ziyaretçi çersiniz. Bu sürenin üzerinde hızı olan sitelerin ziyaretçilerinin %78’ini kaybettiği söylenebilir. Görsellerin optimizasyonu, tarayıcı önbelleklemeyi aktif etme gibi çözümlere yönelmelisiniz. 

Bozuk Bağlantıların Tespit Edilmesi

Site içerikleri arttıkça, daha evvel oluşturulan ama çeşitli sebeplerle oluşan bozuk bağlantıları unutabilirsiniz. SEO araçlarını kullanarak bu bağlantıları belirlemeli ve gerekli düzeltmeleri siteniz için uygulamalısınız. 

Yapısal Veri Kullanımı (Structured Data)

Arama motoru botlarına yönelik olarak kullanılacak olan yapısal veri, arama verilerinizin arama motorları tarafından anlamlandırılması kolaylaştıracaktır. Bu kod eklemelerini yaparsanız; arama motoru sonuçlarında soru-cevap bölümleri, zengin snippetler gibi özellikleri sunma olanağı elde edersiniz.

Robots.txt Dosyası Oluşturma

Bu dosya ile web sitenizin hangi bölümlerinin arama motoru botları tarafından taranması gerektiğini belirtirsiniz. Bu doyayı kullanmak bir bir web standardıdır ve eklenmesi zorunludur.

Sitemap Dosyası Oluşturma: Organik trafiği artırmak için kullanılabilecek olan en iyi yollardan biri olduğu gibi bir web standardı olarak zorunluktur. Bu dosya, sitenizde bulunan URL’lerle ilgili bazı bilgiler içerecektir. 

Analytics ve Search Console Bağlantısı Oluşturmak

Google tarafından ücretsiz olarak sunulan hizmetler olan Google Analytics ve Search Console bağlantılarını oluşturma, en başta yapmanız gereken iş olmalıdır. n yapılmasıdır. Bu araçlar sayesinde hem çeşitli analizleri yapabilecek hem de Google ile web siteniz arasında bir köprü kurabileceksiniz. 

4- Yerel SEO Çalışmaları

Değişmekte olan akıllı teknolojiler bağlı olarak arama motoru arama sonuçlarında konum bilgisi de değer kazanmaya başladı. Bu nedenle web site sahiplerinin arama motorlarında konum bildirimi yapması ve bölgeye bağlı olarak yakınında hizmet ihtiyacı olanlara ulaşmasını kolaylaştırması gerekiyor.

Arama motoru için konum bildirimi yapan firmalar, daha avantajlı olur. Site içeriklerini oluştururken de; bölgesel odaklı içeriklere, bölgesel odaklı anahtar kelimelere yönelmek gerekir. Haritalara kayıt olmak da bu çalışmayı destekleyecektir.

5- Site Dışı SEO Çalışmaları

SEO çalışmalarının bir başka aşaması da site dışı SEO çalışmalarıdır. Site içi SEO çalışmalarının tamamlanmasından sonra artık site dışı çalışmalara odaklanabiliriz. Bu konuda kullanmanız gerekebilecek birçok seçenek olur. Bunlara arasında reklam çalışmaları başta gelir ve Google Ads reklamları, sosyal medya reklamları, video reklamları vermeniz gerekebilir.

Ayrıca Facebook, Twitter gibi birçok sosyal medya ortamı için ayrı bir çalışma yürütmeniz gerekir. Site ziyaretçileri ve müşteri kitlenize ulaşabilmenin diğer bir yolu olan E-posta ve SMS pazarlaması etkin biçimde kullanıldığında iyi geri dönüşler alınabilir. Elbette site dışı SEO çalışmalarının olmazsa olmazı, kalite backlink alma yoluna gitmektir.