SEO Uzmanı Kimdir?

Dijital dünya üzerinde bir web sitesi ile yer bulmak, her işletme için olmazsa olmazlar arasına girdi. Giderek artan web sitesi sayısı yanında, başlarda metin ve görsellerden oluşan içerikler de videolara doğru kaymaya başladı. Artık mobil cihazlar üzerinden de web siteleri ziyaret edilebiliyor. Bu artan trafikten tüm web siteleri en fazla ziyaretçiyi çekerek, hem müşteri hem de kazanç elde etmenin peşine düşüyor.

İşte SEO uzmanı da tam bu noktada devreye giriyor. Bu kişiler, SEO çalışması yürütecekleri web sitelerini Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarında üst sıralara çıkartarak doğru ziyaretçi kitlelerini yakalamak için hizmet veriyor. Bu amaçla da çalışma yürütülen web sitesi, arama motoru için en uygun hale getiriliyor ve iyileştirme çalışmaları yapılıyor.

SEO uzmanı; SEO çalışmalarını,  gereken tüm analiz, değerlendirme, uygulama, takip ve raporlama periyotlarını yürütüyor. Bu konulara hakim olarak SEO çalışmalarının eksiksiz yürütülmesini sağlayan, optimizasyon stratejileri hazırlayan, sitelerin ziyaretçi sayılarını artıran kişilere de SEO uzmanı deniyor.

SEO uzmanı olan kişiler çalışmanın yürütüleceği web sitesi için, kullanıcı deneyimini araştırarak onlar için en iyi deneyimi yaşatmak için iyileştirmeleri yapmaktadır. Web sitesi sayısındaki artış, kalite açısından büyük eksiklikleri de gözler önüne serdi.

SEO çalışmalarının önemini kavrayanlar, bu durumların üstesinden gelebilmek için SEO uzmanı ve SEO firmaları ile çözüm arayarak başarılı olmaya çalışıyor. Ancak SEO uzmanı ve SEO firmasında da artış görülse de; yapılacak olan SEO çalışmaları için gerekli olan bilgi, deneyim ve uzmanlığa sahip olanlara yönelmek doğrusu olacaktır. 

SEO Uzmanı Tarafından Bilinmesi Gerekenler

SEO uzmanı olanların yapılacak olan tüm SEO çalışmalarda belirli bir program içerinde hareket etmesi, istikrarlı ve prensipli çalışma sürdürmesi önemlidir. Analitik düşünme sahip olması gereken SEO uzmanının, onlarca veriyi iyi değerlendirerek kararlar verebilmesi,  karşılaşılan hata veya sorunlara etkili çözümler üretebilmesi gerekir.

SEO uygulamaları ve işleyişinde her zaman kötüye kullanım görülebilir. Bundan dolayı da SEO uzmanının iyi niyet çerçevesi içerisinde çalışmaları yürütmesi ve etik çalışmalarla başarıya ulaşması istenir. Sürekli değişen arama motoru algoritmalarına karşı SEO uzmanı, bilgilerini ve uygulama tekniğin geliştirmeye çalışmalıdır. Bir SEO uzmanı için, başarılı bir SEO çalışmasına imza atabilmesi için kesinlikle bilgi sahibi olması gereken bazı maddeleri sıraladık:

  • Temel sayılabilecek düzeyde de olsa alan adı (domain name) ve barındırma (hosting) yönetimi konusunda bilgi sahibi olmalıdır.
  • Her ne kadar temel görevi web tasarımı yapmak olmasa bile bir SEO uzmanının sahip olması gereken bilgiler arasında temel düzeyde yazılım ve kodlama bilgisi gelir.
  • SEO çalışmalarının can alıcı noktalarından biri analiz ve raporlamaları yorumlamak olacaktır. Bu amaçla en çok tercih edilen Google Search Console’a hakim olmalı ve onun tüm özelliklerini kullanabilmelidir.
  • Bir başka önemli SEO aracı olan Google Analytics’e de aynı düzeyde tam hakimiyeti istenir.
  • Sitenin başarılı olabilmesi site içi SEO kriterlerine uyması ile başlayacaktır. SEO uzmanı olan kişi, bu kriterlerin en ideal yapılarını bilerek uygulayabilmelidir. 
  • Google tarafından ve farklı kaynaklardan sağlanan SEO analiz araçlarını iyi düzeyde kullanmayı ve yorumlamayı bilmesi istenir.
  • SEO çalışması yürütülen site için rakip olarak görülenlerin ve ilgili sektörün incelemesini yaparak hangi değerlerin daha üstün olduğunu tespit edebilmelidir.
  • Anahtar kelime belirlemesinde son derece başarılı görülen Google Ads Keyword Planner aracını kullanmayı kesinlikle bilmesi istenmektedir. Bu aracı kullanarak ilgili sektörde en çok aranan ilgili kelimeleri tespit ederek önerilerde bulunmalıdır. Belirlenen anahtar kelimeleri site içinde anahtar kelime yoğunluğuna zarar vermeden kullanımına özen göstermelidir.
  • Google ve diğer arama motorları için indexleme kriterlerini bilmeli, indexleme konusunda yaşanabilecek sorunların hangi kriterlerden olabileceğini değerlendirebilmelidir. Bu konularda önem az eden site haritası, robots.txt ve htaccess dosyası kontrollerine hakim olması gerekmektedir. 
  • İçeriklerin özgünlüğünü kontrol edebilmeli ve anahtar kelime tespitlerini yapabilmelidir.
  • Site için faydalı olabilecek link kaynakları bularak bunlar üzerinden en doğru paylaşımları yapmalıdır. 
  • Arama motoru üzerinde algoritma değişimlerinden, anahtar kelimelerden yada farklı sebeplerden oluşabilecek sıralama düşüşlerinin nedenlerini belirleyerek çözüm üretilebilmelidir.

Leave a Reply