WordPress Seo Değerinizi Nasıl Yükseltiriz

SEO yani arama motoru optimizasyonu ile Google, Yandex, Bing, Yahoo gibi arama motorlarına hiçbir ücret ödemeden sitenizin ziyaret sayı ve kalitesini yukarıya çekme şansını elde edersiniz. Çoğu web sitesinin alt yapı olarak WordPress kullandığını düşünürsek, SEO işlemini WordPress kullanan siteler için de birçok aşamadan geçerek tamamlamak gerekir. Ancak SEO çalışmalarının bir defaya mahsus olmadığını, devamlılık, özveri, emek ve yaratıcılık istediğini unutmadan sürekli yapmalısınız. 

WordPress alt yapısını kullanmakta olan siteler için SEO değerini yükseltmek amacıyla önemli maddeleri bir araya getirdik

  • Henüz WordPress kurulum aşamasının başında seçenek olarak www. ya da www olmadan site adresi ile ulaşma imkanı verilmektedir. Bunun anlamı, siz yönlendirme yapmasanız dahi sitenizin adresi ne olursa olsun, ( 2 şekilde de www olarak ve www olmadan) kurulumda hangisini site adresi olarak belirtiyseniz, diğerini belirttiğiniz adrese 302 bağlantısı olarak yönlendirme yapabilmesidir. WordPress SEO değerlerini yükseltme için ilk olarak bu geçici bağlantıyı 301 kalıcı bağlantısı yönlendirmeniz iyi olacaktır. Her iki durumu düzenlemek için .htaccess dosyası üzerinde düzenleme yoluna gitmelisiniz. 

  • WordPress site yönetimi üzerinde dilediğiniz an siteyi arama motorlarına kapatma seçeneği var. Sitenizin sayfalarının arama motoru tarafından index almasını engelleyebiliyorsunuz. Kurulumda belki faydalı gibi olsa da sitenizin bu durumda olup olmadığını kontrol etmeli ve index aldığından emin olmalısınız.
    Bunun için WordPress yönetim panelinde Admin Paneli > Ayarlar > Okuma sekmesine gidip arama motoru görünümü durumunu kontrol etmelisiniz. Arama motoru görünürlüğü kısmının işaretlenmiş olmamasını kontrol etmek ve bu kısmın aktif olmadığından emin olmak olacaktır.

  • WordPress için önemli SEO ayarlarından biri de arama motoru dostu olan kalıcı bağlantı ayarlarını yapılandırmanız olmalıdır. WordPress yapısı gereği URL yapısını, varsayılan olarak sayılar ve işaretlerden oluşturarak yapmaktadır. Örnek olarak oluşturduğunuz bir sayfa http://www.alanadiniz. com/?p=456 biçiminde görünür. Bu yapıyı https://uzmanseocu.com/ wordpress-seo-degerini-nasil-yukseltiriz biçimine getirmenizde SEO açısından yarar var. Bunun için Admin Paneli > Ayarlar > Kalıcı Bağlantı Ayarları sekmesine giderek Özel Yapı seçeneğini seçmeli ve bu kısma /%postname%/ yazmalısınız.

  • WordPress kullanımını eklentiler oldukça kolaylaştırıyor. SEO konusunda da durum farklı değil. Manuel olarak ilgilenmek durumunda kalacağınız birçok şeyi WordPress SEO eklentileri gerçekleştirebilir. Bu noktada meta tagları oluşturmadan site haritası oluşturmaya kadar birçok seçenek veren WordPress WordPress SEO by Yoast eklentisi kesinlikle denenmesi gerekenlerin başında geliyor.  İçeriklerinizi oluştururken bile bu eklenti, SEO uyumu için yazınızda olan eksiklikleri ve düzeltmeler için yapmanız gerekenleri söyleyebiliyor. Eklenti ile sayfa ve yazı başlıklarınızı, meta açıklamalarınızı, anahtar kelime optmizasyonu yapmanız bir hayli kolay hale geliyor. WordPress SEO açısından önemli olabilecek diğer bir nokta da site haritası kullanmaktır. Bu haritayı da Google XML Sitemaps adındaki eklenti ile gerçekleştirebilirsiniz. SEO by Yoast kullandığınızda buna gerek de duymamalısınız.

  • WordPress alt yapıdaki sitenizi Google’a kayıt etmelisiniz. Bunun için Google hesabınız olması ve Search Console üzerine giriş yaparak gerekli işlemleri tamamlamalısınız. En kolay yol size verilen HTML dosyasını hosting alanınıza göndermektir.

  • Wordpess etiket ve kategori kullanımına SEO açısından dikkat etmelisiniz. Aynı isimde kategori ve etiket kullanımı Google gibi arama motorları tarafından kopyalama olarak algılanabilmektedir. Bunun önüne geçmek adına google botlarına, sayfa indexleme işlemini <meta name=’robots’ content=’noindex’ /> kullanarak yapmamalarını söylemek, yani kopya oluşturan sayfayı indexlememelerini söylemek doğru olur.
    Bu özellik WordPress SEO by Yoast eklentisinde bulunmaktadır. Yoast eklentisi panelinde Başlıklar & Metalar >> Kategoriler sekmesinden etiketleri ya da kategorileri, yani bu ikisinden birini noindexolarak işaretlemek sorunu ortadan kaldıracaktır. 

  • WordPress SEO açısından bir diğer önemli nokta site içi link verme olayına özen göstermeniz gerektiğidir. Hazırlamış olduğunuz içeriklerden diğer yazılarınıza link verme alışkanlığınız olmalıdır. Site içi linkleme yapısını oluşturmak WordPress SEO için oldukça etkili sonuçlar verir. 

  • WordPress yapısı gereği eklentilerle birlikte zaman içerisinde yavaş kalabilir. Bunun önüne geçmek için Cache kullanımı, CDN kullanımı, resimlerin optimizasyonu gibi konulara önem vererek site hızını artırmalısınız. SEO açısından oldukça önemli olan site hızını yukarılara çekmek için ilk olarak kullanılacak görselleri optimize ederek yüklemelisiniz. Cache kullanımını eklenti ile, CDN kullanımını da iyi bir hosting seçimi ile gerçekleştirebilirsiniz. SSL yapılandırmasını da web siteniz için gerçekleştirin.

  • WordPress dışındaki sitelerde olduğu gibi düzenli aralıklarla kesinlikle özgün içerikler eklemeyi ihmal etmemelisiniz.